Lubimy urozmaicać nasze śniadania – czasem na słono, czasem na słodko. Dziś rano zajrzałam do lodówki, a tam... smętnie spogląda na mnie połowa dużego jogurtu naturalnego. Zamiast pozwolić mu się zmarnować, postanowiłam zrobić z niego placuszki z jogurtem.
Placuszki z jogurtem to świetny sposób na wykorzystanie resztek i przygotowanie ekspresowego śniadania, podwieczorku, a nawet lekkiej kolacji.
Składniki (porcja dla 2–3 osób):
3 jajka
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki (u mnie ryżowa, ale pszenna też świetnie się
sprawdzi)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju, oliwy lub roztopionego masła
tłuszcz do smażenia (olej, oliwa, masło klarowane)
coś słodkiego do podania: cukier puder, miód, syrop klonowy,
sos owocowy
Placuszki najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Można je
polać miodem, syropem klonowym, sosem owocowym albo po prostu oprószyć cukrem
pudrem. U nas - ja wybrałam cukier
puder, mąż postawił na miód.
To prosty, szybki i smaczny sposób na niemarnowanie żywności.
A Wy jak robicie takie placuszki?
Jeśli Ci się spodobało to co czytasz i masz ochotę mnie wesprzeć, to będzie mi bardzo miło gdy postawisz mi wirtualną kawę…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"