czwartek, 14 sierpnia 2025

Pomysły na śniadania i lunch do zabrania z domu

 


Często pytacie mnie o pomysły na śniadania i coś, co można przygotować wcześniej i zabrać ze sobą – do pracy, na uczelnię, na wyjazd. Chodzi o to, żeby było: zdrowo, niedrogo, bez kupowania gotowców na mieście (które często kosztują od 12 do 30 zł, a składu nie znamy).

Poniżej znajdziecie moje sprawdzone pomysły. Wszystkie dania są proste, nie wymagają skomplikowanych składników i nadają się nawet dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni.



 

ŚNIADANIA

Owsianka z jabłkiem, orzechami i cynamonem

Składniki (dla 2 osób):

2 szklanki mleka

8 łyżek płatków owsianych

1 jabłko

1 łyżeczka cynamonu

Garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka i zagotuj. Dodaj płatki owsiane i gotuj 5–7 minut, mieszając od czasu do czasu. Umyj jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy płatki zmiękną, dodaj starte jabłko, wymieszaj. Przełóż owsiankę do miski, posyp cynamonem i orzechami.

 Jajka na miękko, pieczywo i pomidor

Składniki (na 1 osobę):

2 jajka

1–2 kromki pieczywa razowego

1 pomidor

Szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie włóż jajka i gotuj około 3 minut.  Wyjmij i przelej zimną wodą. Pomidora pokrój w plasterki i ułóż na pieczywie. Jajka obierz i podaj z pieczywem. Możesz posypać szczypiorkiem.

Jogurt z płatkami owsianymi i owocami sezonowymi

Składniki (na 2 porcje):

 400 g jogurtu naturalnego

6 łyżek płatków owsianych

1–2 banany lub inne owoce (maliny, borówki, truskawki)

Garść migdałów lub nasiona chia (opcjonalnie)

Przygotowanie: Do miseczki dodaj jogurt i płatki. Owoce umyj i pokrój, dodaj do jogurtu. Na koniec dorzuć migdały lub nasiona chia, jeśli lubisz.

 Twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką i pieczywem

Składniki:

250 g białego sera

4–6 rzodkiewek

4 łyżki jogurtu naturalnego

Szczypiorek

Sól, pieprz

Pieczywo

Przygotowanie: Twaróg rozgnieć widelcem w misce. Dodaj jogurt, wymieszaj. Zetrzyj rzodkiewki na warzywnej tarce, szczypiorek posiekaj. Dodaj do sera, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

 Owsianka z miodem i płatkami migdałowymi

Składniki:

110 g płatków owsianych

700 ml mleka (lub napoju roślinnego)

Miód do smaku

3–4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie: Gotuj płatki w mleku ok. 10 minut, mieszając. Przełóż do miski, dodaj miód i posyp migdałami.

 Kanapki z pastą jajeczną, kiełkami i pomidorem

Składniki:

4 jajka

2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

 Szczypiorek

Sól, pieprz

Pieczywo

Kiełki, plasterki pomidora

Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo około 6-7 minut. Obierz i rozgnieć widelcem z majonezem/jogurtem. Dodaj posiekany szczypiorek, dopraw. Posmaruj pastą pieczywo, dodaj pomidora i kiełki.

 Owsianka nocna z malinami i pestkami słonecznika

Składniki:

2 szklanki napoju roślinnego

10 łyżek płatków owsianych

1/2 szklanki malin

Pestki słonecznika

Przygotowanie:

Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki w miseczce lub słoiku. Wstaw do lodówki na noc. Rano owsianka będzie gotowa do zjedzenia.

 Placuszki bananowe z jogurtem

Składniki:

2 banany

180 g jogurtu naturalnego

2 jajka

5 łyżek mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

Szczypta soli

Olej do smażenia

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki (oprócz oleju). Na rozgrzanej patelni smaż małe placuszki z obu stron na złoty kolor.

Podawaj z jogurtem, miodem lub cukrem pudrem.



 

LUNCH / DRUGIE ŚNIADANIE

Kanapka z hummusem, kurczakiem i warzywami

Składniki:

Bułka

Hummus (gotowy lub zmiksowana ciecierzyca + tahini + oliwa + cytryna)

Grillowana pierś z kurczaka

Sałata, pomidor, ogórek

Sól, pieprz

Przygotowanie: Bułkę przekrój i posmaruj hummusem. Ułóż plasterki kurczaka i warzywa. Przypraw, złóż kanapkę.

 Sałatka z kaszy jaglanej, ciecierzycy i warzyw

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)

1 pomidor

1/2 ogórka

Natka pietruszki

Sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie: Warzywa pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystko w misce z kaszą. Dodaj zioła i przyprawy, skrop oliwą i cytryną.

 Wrap pełnoziarnisty z indykiem, szpinakiem i fetą

Składniki:

Pełnoziarnista tortilla (można też domowa, ja robię owsianą) 2 szt.

2  piersi z indyka

Garść szpinaku

100 g sera feta

Ulubione przyprawy

Przygotowanie: Usmaż indyka z przyprawami, pokrój w paski. Na tortilli ułóż szpinak, fetę i mięso. Zawiń w rulon, przekrój na pół.

Curry z soczewicy i warzyw + ryż

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku

1/2 marchewki

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżeczka curry

Olej, sól, pieprz

Ugotowany ryż

Przygotowanie: Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj startą marchewkę i curry. Dodaj pomidory i soczewicę, podlej wodą. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Dopraw i podawaj z ryżem.

Łosoś pieczony z sałatką z komosy, rukolą i pomarańczą

Składniki:

Filet z łososia

1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej

Garść rukoli

1/2 ogórka

1 pomarańcza

Oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie: Łososia dopraw i upiecz 20 min w 180°C. Komosę wymieszaj z rukolą, ogórkiem i kawałkami pomarańczy. Skrop oliwą i cytryną. Podawaj z łososiem.

 Sałatka grecka z grzanką

Składniki:

Ogórek, pomidor, 1/2 papryki

Czerwona cebula

Kilka oliwek

100 g sera feta

1 kromka chleba na grzankę

Oliwa z oliwek, zioła prowansalskie

 Przygotowanie: Pokrój warzywa i fetę w kostkę, oliwki przekrój na pół. Posyp cebulą pokrojoną w cienkie półplasterki. Kromkę chleba pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i ziołami, upraż na patelni lub w piekarniku. Podawaj sałatkę z chrupiącą grzanką.

 Pieczona pierś z kurczaka z kaszą i papryką

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 szklanka kaszy jaglanej

1 papryka

Natka pietruszki

Sól, pieprz, 1 łyżka oliwy

Przygotowanie: Kurczaka dopraw i upiecz (180°C, 25 minut). Ugotuj kaszę i przestudź. Pokrój paprykę, posiekaj natkę. Wymieszaj kaszę z warzywami i oliwą. Podawaj z kurczakiem.

 Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami

Składniki:

2 piersi z kurczaka (pokrojone w paski)

100 g kaszy gryczanej

1/2 ogórka, 1 papryka

1 ząbek czosnku, koper, sól, pieprz

Olej do smażenia

Przygotowanie: Ugotuj kaszę i przestudź. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj kurczaka i paprykę. Ogórka pokrój w kostkę. Połącz wszystko w pudełku, dopraw. 

Mam nadzieję, że te proste propozycje pomogą Ci działać w kuchni – bez pośpiechu i stresu.  Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby dobrze zjeść – wystarczy odrobina chęci i kilka składników. 

Jeśli skorzystasz z przepisów – daj znać, co najbardziej przypadło Ci do gustu!

Jeśli Ci się spodobało to co czytasz i masz ochotę mnie wesprzeć, to będzie mi bardzo miło gdy postawisz mi wirtualną kawę…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"