"Nie trzeba mieć więcej niż inni, by żyć pełniej. Wystarczy prosta codzienność: naprawianie tego, co się da, tworzenie po swojemu, domowe jedzenie i cisza, która pozwala oddychać. Godne życie nie polega na pokazie, lecz na tym, co daje realną satysfakcję i spokój — we własnym rytmie, bez presji opinii."
piątek, 18 listopada 2016
Racuchy bez mąki pszennej
5 komentarzy:
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"

Ja dziś robiłam racuchy z mąki owsianej.Wyszly bardzo smaczne.Zjedlismy je z dzemem z dyni,marchewki i soku pomaranczowego.Też zrezygnowaliśmy z pszenicy.Kupiłam ziarno orkiszu i plaskurki i robię chleb na zakwasie zytnim.Wyszło drogo ale co zrobić.Nie wrócimy już do tej okropnej pszenicy nowoczesnej.
OdpowiedzUsuńJa mąkę owsianą robię sama, mielę płatki owsiane w młynku żarnowym (dostawka do maszynki do mięsa zelmer). Kupuję hurtowo płatki górskie po 4 zł za kg. Chleb piekę głównie żytni na zakwasie, od czasu do czasu orkiszowy, oraz gryczano - ryżowy.
UsuńA wiesz Kochana, że nie wpadłam nigdy na to aby racuchy zrobić "czyste" i dopiero ddoać jabłuszka ze sloiczka (domowe).
OdpowiedzUsuńZawsze dawałam do środka .Narobiłaś mi smaka ( a nie mogę hahahaha) Spróbuję z truskawkami (sloiczki) , jak zasmakują :)))
Wymyśliłam je ze względu na moją alergię na jabłka, nie pozbawiam rodziny ich jedzenia, ale ja też chcę coś smacznego jeść.
UsuńHej, dlaczego nie używasz oleju rzepakowego?
OdpowiedzUsuń