wtorek, 15 marca 2022

Piegusek - recykling białek

 


Zbieracie białka które Wam zostają po użyciu żółtek? Ja zbieram, można je mrozić, ale tez dość długo można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Z białek robię różne rzeczy ale ostatnio u nas hitem jest piegusek. Ciasto z białek, mąki, cukru i maku. Jak dla mnie ideał zużycia pozostałych w lodówce białek.  Jest to bardzo proste do wykonania ciasto. Polecam!



Składniki:

1 szklanka mąki (ja robię na ryżowej, ale oryginalnie była pszenna)

1 szklanka białek (6-7 sztuk)

1 szklanka cukru

¾ szklanki maku

½ szklanki rodzynek (opcjonalnie)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki masła/margaryny stopione

1/2 łyżeczki cynamonu lub 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy masło i całość miksujemy. Dodajemy mąkę, mak, rodzynki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżka delikatnie. Wykładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.


2 komentarze:

  1. Dorotko zaskakujesz bardzo pozytywnie ilością publikowanych postów ! Aż chce się zaglądać na bloga czy nie czeka coś nowego :) uwielbiam ciasta z makiem !! To jest tak proste ,że ja wcześniej na to nie wpadłam?! Na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za przepis oraz za ciekawe wpisy.

    OdpowiedzUsuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"