sobota, 10 grudnia 2022

Podróż w czasie - jadłospis początków XX wieku

 


Niedawno wspominałam  o literaturze z końca XIX wieku i z początków XX wieku, chciała bym w związku z tym pokazać Wam jadłospis napisany około 115 lat temu. Autorką jadłospisu jest Maria Ochorowicz – Monatowa, autorka została nagrodzona dwukrotnie na wystawie higienicznej w Warszawie w roku 1910 oraz 1926. Jadłospis został ułożony na każdą porę roku, w tym momencie chce Wam zaprezentować jadłospis na zimę, teks przeniesiony został dokładnie wraz z ówczesną pisownią. Chce Wam pokazać jak jadano ponad 100 lat temu. Mam nadzieję, że z ciekawością przeczytacie zestaw dań proponowanych przez autorkę.



Zestaw dań w okresie zimowym


Śniadania skromne

1. 

Jaja po tyrolsku

Wątróbka gęsia smażona

Sery – owoce

 2.

 Karasie „au gratin”

Cynaderki na szpadce

Sery – owoce

3. 

Jajecznica z sardelami

Potrawka Barania z rzepą

Sery – owoce

4.

Kołduny litewskie

Bulwy – salsefia

Sery – owoce

5.

Majonez z ryby

Kotlety baranie, sos Soubies

Sery – owoce

6.

Główka cielęca „a la financiere”

Omlet z parmezanem

Sery – owoce

7.

Wędzonka, puree z grochu

Budyń z kalafjorów

Sery – owoce

8.

Jaja „au beurre noir”

Paprykarz cielęcy

Sery – owoce

9. 

Pularada "a la Marengo"

Makaron wypiekany z rzepą

Sery owoce

10. 

Nóżki smażone w cieście 

Makaron wypiekany z grzybkami 

Sery - owoce



Śniadania wykwintne

1. 

Buljon z jajem – paszteciki

Majonez z homara

Kotlety z pulardy

Puree z kasztanów

Zajęce pieczone

Sałatka zimowa

Sery – owoce

Czarna kawa

2. 

Barszcz w filiżankach – paszteciki

Sole „au vin blanc”

Gigot baranie z brukselką

Kapłon z rożna

Sałata – kompot

Sery – owoce

Czarna kawa

3. 

Consomme w filiżankach   - paszteciki

Karp „a la Matelot”

Filet „a la Rossini”

Pantarki pieczone

Sałata – kompot

Ser – owoce

Kawa czarna


Obiady gospodarskie skromna

1.

Zupa ogórkowa

Pieczeń wołowa z sardelami

Legumina biszkoptowa zawijana

 2.

Rosół z kartoflami

Sztuka mięsa, puree z fasoli

Kasza jaglana wypiekana ze słoniną

3.

Czarnina

Gęś pieczona z kapustą

Kompot z jabłek

4.

Zupa neapolitańska

Zraziki cielęce z kaszą

Naleśniki z serem

 5.

Zupa kminkowa

Pieczeń barania z sosem pomidorowym

Kompot lub suflet z jabłek

6.

Kapuśniak z wieprzowiną

Zrazy z grzybami ze śmietaną

Legumina grysikowa

7.

Krupnik polski

Wędzonka z brukwią

Legumina z maku ze szodonem

8.

Zupa cielęca

Cynaderki duszone z kaszą

Kompot lub knedle ze słoniną

9.

Zacierki ze słoniną

Pieczeń wieprzowa z kapustą

Omlet z konfiturami

10.

Zupa rumiana ze słoniną

Piław turecki z baraniny

Kompot z jabłek

11.

Zupa grochowa

Pieczeń zbójecka z kalafjorami

Ryż z jabłkami

12.

Zupa z włoskiej kapusty

Pekefleisz z kartoflami

Legumina cytrynowa

 

Obiady postne skromne

 1.

Zupa z bułek (Panade)

Fasolka na kwaśno

Kluseczki zapiekane z serem

 2.

Barszcz zabielany

Szczupak w sosie chrzanowym

Naleśniki ze słodką kapustą

3.

Zupa kartoflana czysta

Jarmuż z jajami

Kasza hreczana z serem

4.

Zupa grochowa

Śledzie marnowane z sałatą

Kluski alzackie

 

Na ten moment to tyle jeszcze sporo przed Wami, bo  czekają na Was obiady z czterech dań, obiady wykwintne i kolacje. Sporo autorka napisała pomysłów na dania, do wszystkich są przepisy w książce. Jeśli jakiś Was wyjątkowo zainteresuje to z przyjemnością się nim z Wami podzielę. Śniadania i obiady są podzielone na dni, każdego dnia podawano całość a nie tylko wybraną pozycję. Zastanówcie się jak wyglądają Wasze posiłki, w jaki sposób je zjadacie, jak przygotowujecie. Bo jak widać z powyższego jadłospisu sporo się w ówczesnych czasach działo dookoła jedzenia.


7 komentarzy:

  1. Jak inna była to jedna rzeczywistość! Każdego dnia coś nowego! Choć najbardziej zaskakujące śniadania...Plus wiele dań kuchni światowej, albo przynajmniej inspirowanych.

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW, jeśli tak wyglądały skromne śniadania, to ja się na nie piszę :-), ale tak naprawdę to mogłaby być inspiracja dla niejednej super ekskluzywnej restauracji, niech się Fukier schowa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chce się dać wiary, że tak wybornie gotowano w ówczesnych czasach. :)

      Usuń
  3. Ciekawią mnie leguminy:) Pamiętam z dzieciństwa leguminę na słodko, w dorosłym życiu nie spotkałam już nigdy tego deseru.
    I tak.. to dopiero musiała być super kuchnia, inna niż szybkie śniadania łapane w locie, żeby nie spóźnić się do pracy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napiszę, trochę mnie przeziębienie dopadło i padłam.

      Usuń
  4. Mnie zaintrygował budyń z kalafiora 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za opóźnienie, ale infekcja mnie wrzuciła do łóżka.

      Usuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"