poniedziałek, 12 grudnia 2022

Zupa postna z bułek (Panade)

 


Na prośbę czytelniczki dzielę się z Wami przepisem na zupę postną z bułek (Panade) według przepisu  Mari Ochorowicz – Monatowej. Przepis pochodzi z książki kucharskiej wyżej wymienionej autorki która została napisana około 1910 roku. Przepis kopiuję dokładnie z książki, nigdy nie przygotowywałam owej zupy.


Pięć bułek pokrajać, sparzyć dwoma litrami wody, 

włożyć dobrą łyżkę masła, trochę soli, 

zagotować razem i przetrzeć przez sito. 

Następnie rozbić dobrze i zaciągnąć na ogniu z ¼ litra śmietanki i trzema żółtkami.


Ot taki prosty przepis, w sumie jak się zastanowić to może być całkiem smaczna i sycąca zupa.

Jeśli chcecie więcej przepisów z tych staropolskich dań to dajcie znać.  

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"