środa, 31 stycznia 2024

Pamiętaj, że czas to pieniądz

 


Ostatnio przeczytałam, że statystycznie spędzamy przeglądając social media ponad 2 godziny na dobę. Tygodniowo daje nam to 14 godzin, czyli prawie dwie pełne dniówki w pracy, jeden dzień naszej aktywności dziennej. Jak dla mnie to naprawdę dużo, za dużo. Jeśli dodamy do tego fakt, że statystyczny użytkownik Internetu serfuje po nim około 4 godzin na dobę, pomijając czas który spędza w social mediach (bo całość według badań wychodzi  6 h i 42 minuty), to w świecie wirtualnym spędzamy około 2 doby tygodniowo, miesięcznie to już 8 dni, czyli tydzień wylatuje nam z życie w realu. Ale pozostańmy przy social mediach, 14 godzin tygodniowo, to wychodzi z moich wyliczeń, że około 30 dób rocznie poświęcamy na podglądanie życia innych w mediach społecznościowych (w takim szybkim uproszczeniu). Kolejna moja ulubiona statystyka, badania wskazują, że statystycznie Polak spędza przed TV około 3 h 55 min na dobę (54 doby rocznie). To jakieś szaleństwo, czyli wracamy do domu z pracy i co, skrolujemy ekrany telefonów oglądając tv? Hmmm, czy nasze życie mija głównie przed ekranami telefonów, komputerów i telewizorów? Może to jest odpowiedź na nasz ciągły brak czasu, zmęczenie i pośpiech? Może czas na zmiany, może lepiej wyjść na spacer z telefonem w kieszeni, a nie w ręku, a może książka, rozmowa choć by przez telefon, ale nie pisząc?



Zastanawialiście się ile Wam pochłania czasu ekran świecący na niebiesko? Czy obecna moda na ograniczanie ekranu jest głupotą i kolejna bzdurna modą która powinna przeminąć czy raczej zagościć na dłużej?

Benjamin Franklin pisał w 1736 roku: "Pamiętaj, że czas to pieniądz” – czy warto go trwonić tak lekkomyślnie?


czwartek, 11 stycznia 2024

Naleśniki z nadzieniem z kiszonej kapusty i pieczarek

 


Naleśniki z nadzieniem z kapusty kiszonej i pieczarek

 


Nadzienie

 ½ kg kapusty kiszonej

6-8 sztuk pieczarek

1 średniej wielkości cebula

Łyżka oleju/oliwy

Sól, pieprz do smaku

Kapustę wkładamy do garnka, nie odciskamy zbyt mocno z soku by nie była za mało kwaskowa, zalewamy wodą tak by przykryć kapustę i gotujemy od momentu zwarzenia około 30 minut na małym ogniu, tak by lekko pyrkała. Odcedzamy kapustę i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki myjemy, ścieramy na warzywnej grubej tarce, siekamy cebule w drobną kostkę. Kapustę siekamy drobno jak do świątecznych pierogów. Wlewamy olej/oliwę na patelnię i na rozgrzaną wrzucamy cebulę smażymy do momentu, aż zrobi się szklista. Dodajemy pieczarki i smażymy je do czasu, aż odparują wodę i się lekko podsmażą. Dodajemy posiekaną kapustę i razem dusimy wszystko około 2-3 minut, doprawiamy do smaku i odstawiamy farsz.

 

Starte pieczarki podduszam na patelni razem z cebulą


Następnie dodałam kapustę kiszoną ugotowaną i posiekaną


Naleśniki z mąki pszennej/orkiszowej

  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju


Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut.


Naleśniki bez glutenu (20/22 szt.)

  • 320 g mąki ryżowej/kukurydzianej
  • 320 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek oliwy/oleju
  • 400 ml wody
  • 400 ml mleka (można dać 800 ml tylko wody)
  • szczypta soli
  • 6 jajek



Wybijamy jajka i mieszamy z oliwa i wodą, następnie dodajemy mąki i szczyptę soli. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut.


Dla każdej wersji naleśników sposób przygotowanie.

Ja nalewam sobie do miseczki małej oliwę/olej i pędzelkiem silikonowym smaruję patelnię przed wlaniem ciasta na patelnię. Nalewam ciasto chochelką do zupy, robię dość cienkie naleśniki by łatwiej je potem było można zawijać, nie ma potrzeby smażyć na mocny złoty kolor, bo i tak będą zapiekane.

Gdy już mam usmażone naleśniki, nagrzewam piecyk do 175 stopni i szykujemy naczynie żaroodporne i smarujemy je tłuszczem, ja robię to tym samym pędzelkiem co wcześniej smarowałam patelnię. Następnie nakładam na środek łyżkę stołową nadzienia i składam najpierw dwa boli następnie drugie dwa i powstaje taka kopertka. Układam naleśniki w naczyniu, a następnie smaruję je olejem/oliwa również tym samym pędzelkiem. Wstawiam do piecyka na środkową półkę i zapiekam 30-35 minut. Moja rodzina lubi posypać przed jedzeniem naleśniki wędzona papryką.

Wiem, że w czasie przepisu zmieniłam formę osobowa, ale tak jakoś wyszło, przepraszam. 

 

 


poniedziałek, 8 stycznia 2024

Pierwszy jadłospisu w 2024 roku.

 


Dawno nie wstawiałam jadłospisów, jakoś mi to umknęło, bo jadłospisem zajmowała się córka przez ostatnie dwa miesiące. U nas w domu co 2 niedzielę powstaje jadłospis na 2 tygodnie.  Dzięki temu łatwiej nam zaplanować zakupy i wydatki, łatwiej panować nad wykorzystaniem naszych zasobów żywnościowych. Jadłospis jest naszym pomysłem, wedle naszych preferencji żywieniowych, zasobności portfela, oraz czas jaki mamy na przygotowanie posiłków. W przygotowaniu dań wspieram się mrożonkami, własnymi przetworami. Sami gotujemy wszystkie dania ze składników, nie korzystamy z gotowych dań ani z półproduktów. Jak widać, nie jadamy często tylko mięsa, staramy się jeść również ryby nabiał. Opieramy nasz jadłospis na sezonowych warzywach lub mrożonych. 



 Poniedziałek

Zupa brokułowa krem z jajkiem

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem


Wtorek

Krupnik

Filet z indyka w sosie korzennym, ryż, ogórek kiszony


Środa

Krupnik

Knedle ze śliwkami polane masłem i posypane cynamonem


Czwartek

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Ryba smażona w panierce, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej


Piątek

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Pierogi z ruskim nadzieniem, polane podduszoną cebulką


Sobota

Zupa pomidorowa z makaronem

Pizza domowa


Niedziela

Zupa pomidorowa z ryżem

Kotlety mielone, ziemniaki, kapusta biała gotowana z koperkiem.


Poniedziałek

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami

Leniwe pierogi polane masłem


Wtorek

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami

Sos pomidorowy z mięsem mielonym, ryż, ogórek kiszony


Środa

Zupa jarzynowa z ziemniakami i zacierkami

Jajko sadzone, ziemniaki, gotowana marchewka


Czwartek

Zupa jarzynowa z ziemniakami i zacierkami

Zapiekanka z ryby z warzywami i ryżem  


Piątek

Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany

Naleśniki z kapusta kiszoną i pieczarkami


Sobota

Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany

Kurczak pieczony nadziewany cebulą i cytryną z rozmarynem, ziemniaki pieczone, surówka z czerwonej kapusty.