Zupa z soczewicy
Wczoraj podałam na obiad naszą z jednych ulubionych zup. upę z zielonej soczewicy polecam ją jako szybki i zdrowy i niedrogi posiłek.
Potrzebujemy:
- paczkę soczewicy zielonej
- pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki masła
- 1/2 kg ziemniaków (może być szklanka suchego ryżu)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól do smaku
Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy w tym czasie kroimy warzywa w drobną kostkę i roztapiamy masło w garnku, wrzucamy wszystkie warzywa po za ziemniakami i dusimy około 15 minut, następnie wrzucamy soczewicę, ziemniaki (ryż) i zalewamy wszystko gorącą wodą, doprawiamy przyprawami i gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Można podawać z grzankami, startym żółtym serem lub zieleniną. Zupa jest bardzo sycąca.
Soczewica smakuje jak groch? Mogę ugotować taką zupę na wędzonej kości? Wczoraj byłam na zakupach,uzupełniłam braki,te najpotrzebniejsze produkty,zrobiłam opłaty kupiłam potrzebne leki i zostało 300zł na cały miesiąc na 3 osoby a w tym przedszkolak... Ciężkie jest życie. Mi brakuje tego optymizmu który ma Pani. Pozdrawiam i czekam na jakiś nowy jadłospis obiadowy :)
OdpowiedzUsuńSoczewica smakuje dość podobnie jak groch, jest mniej mączna. Jak przyrządzimy ją jak klasyczną grochówkę pewnie będzie zupełnie podobna. Postaram się w najbliższych dniach wrzucić jadłospis obiadowy. Trzymam mocno, mocno kciuki za powodzenie!! Głowa do góry, będzie lepiej musi być. Życie jest jak sinusoida :)
UsuńCzy można wykorzystać soczewicę czerwoną?
OdpowiedzUsuń