wtorek, 18 grudnia 2018

Klasyczna sałatka jarzynowa




Dziś na prośbę znajomej klasyka naszych stołów, sałatka jarzynowa taka zwyczajna no może z moja malutką przeróbką z powodu silnej alergii na jabłka.




Składniki na spora miskę, bo u nas znika w chwilę.

  • 6 jajek gotowanych na twardo
  • 1-2 ziemniaki
  • puszka zielonego groszku (ja używam mrożonego, więc odmierzam podobna ilość do gotowania)
  • puszka kukurydzy konserwowej (u mnie podobnie jak z groszkiem)
  • cała włoszczyzna
  • duża papryka czerwona
  • 4 ogórki kiszone
  • pieprz, sól
  • majonez, (gdy chcemy go dodać mniej dokładamy oliwę by nadać wilgotności sałatce, a potem troszkę majonezu do smaku)


Gotujemy całą włoszczyznę wraz z ziemniakami w skórce oprócz pora.  Obieramy jajka ze skorupek, odsączamy groszek i kukurydze, jeśli używamy mrożonych to gotujemy osobno, najpierw polecam przepłukać a potem wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Myjemy i pozbawiamy gniazda nasiennego paprykę, obieramy ugotowane warzywa korzenne. Wszystkie składniki siekamy w dogodną dla nas kostkę – marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, jajka, pora, paprykę, ogórki kiszone. Dokładamy kukurydze i groszek, dolewamy oliwę (jeśli chcemy zmniejszyć ilość majonezu, ja używam oliwy, ale jeśli chcecie może być każdy ulubiony olej) dokładamy majonez i przyprawiamy do smaku, całość mieszamy i sprawdzamy smak, odstawiamy do lodówki, najlepsza jest po około 2 godzinach, jak wszystkie składniki przejdą smakiem.

1 komentarz:

  1. Klasyczna sałatka, od lat u mnie pojawia się na stole.
    Kiedyś składniki były takie: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula surowa, ogórek kiszony, jajko, majonez (w odpowiednich ilościach składniki) Taka, domowa, którą się zajadałam od dziecka. :)
    Zmieniły się smaki, z czasem odrzuciłam jajka, później cebulę (bo nie mogą, bo nie lubią), dołożyłam kukurydzę. Do jednej części majonez ze sklepu, pół na pół, łagodniejszy i kielecki, do drugiej wegański robię. ( chociaż czasem tylko jest wegański majonez)
    Ponieważ mam teściową u siebie, to dołożę jajka do Jej porcji, bez kukurydzy.
    Wykorzystując jarzyny z rosołu, bywa bardziej okrojona ze składników, daję to co aktualnie mam.
    Moja teściowa dodawała jeszcze musztardę.
    Jak widać sałatka ma różne dodatki. :)

    Oszczędnie Ty dodajesz paprykę. W tej wersji jarzynowej nie jadłam.
    Do sałatki z pora dodaję jabłko, kukurydzę za jajko, groszek zielony i czasem właśnie paprykę czerwona, czy konserwowa,czy świeżą, pieczarki też dodaję konserwowe. Ale to też zależy ,kto sałatkę będzie miał jeść :) Wówczas , zmieniam, odrzucam, dodaję:)

    Zawsze można sobie pododawać co kto lubi. Ważne aby Nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"