Sezon ogórkowy w pełni, do słoików lądują zbiory z naszego
ogródka. Przeciery pomidorowe, ogórki na kanapki, meksykańskie i sałatki
ogórkowe. Zimą chętnie się wyjmuje do
posiłków domowe przetwory, a w moim wypadku z własnych ogórków.
Sałatka z ogórków
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 1 kg marchwi
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki (może być mieszna kolorami)
- 3 łyżki soli
- 1 główka czosnku
Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
Ogórki myjemy, kroimy lub ścieramy (ja obrałam, bo miały
twarda skórkę), Solimy odstawiamy na około 2 godziny, by puściły sok, następnie
odsączamy. W międzyczasie ścieramy marchewkę na grubych oczkach. Cebulę kroimy
w drobna kostkę. Oczyszczamy paprykę z gniazd nasiennych i kroimy na małe
kawałki. Warzywa przekładamy do miski z ogórkami i mieszamy.
Gotujemy cukier z octem, dolewamy olej. Wkładamy sałatkę
ciasto do słoików, wlewamy zalewę, zakręcamy i gotujemy 25 minut, wyjmujemy z
wody i odstawiamy do góry dnem by wystygły. Sprawdzamy po wystygnięciu czy
wieczka słoików są wciągnięte.
Też przetwarzam ogórki. Do tego zestawu proponuję dodać trochę kapusty.
OdpowiedzUsuńhttp://wielkiezarcie.com/przepisy/salatka-na-zime-i-surowka-na-teraz-czyli-2w-1-30048325