piątek, 23 sierpnia 2019

Ogórki po meksykańsku na zime w słoikach


Kolejny przepis na wykorzystyanie ogórków, u mnie co raz mniej ich, ale jednak cały czas sa zbiory. Uwielbiamy potem zimą wyjmować takie smakołyki do obiadu, kanapek lub sałatek. 


Ogórki po meksykańsku



Składniki:
  • 1 i ½ kg ogórków
  • 30 dag cebuli
  • ½ główki czosnku


Zalewa:

  • 1 i ½ szklanki octu
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu (najlepiej spadziowego)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki gorczycy


Umyte i osuszone ogórki kroimy w słupki, dodajemy cebule pokrojoną w plastry, ząbki czosnku i mieszamy z solą. Odstawiamy na 2 godziny.
Łączymy składniki zalewy, zagotowujemy i ostawiamy do wystudzenia. Do ogórków wlewamy zalewę, mieszamy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"