Sezon na cukinie w pełni, mamy ja w ogrodzie, jest niedroga
w sklepach i na targach, więc trzeba korzystać z tego wspaniałego daru natury.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 marchewki (takie średnie lub jedna duża)
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki (pszennej, orkiszowej lub ryżowej)
- ½ szklanki bułki tartej (opcjonalnie, jak nie mamy to zwiększamy ilość mąki o 1/2 szklanki))
- sól, pieprz
- 2 łyżki siekanej świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g sera feta
- olej/oliwa/smalec do smażenia
Cukinie ścieramy na grubych oczkach, solimy, mieszamy i
odstawiamy na 10 minut (jeśli cukinia jest już z nasionkami to nie obieramy jej
tylko dokładnie myjemy i wycinamy nasiona i ścieramy). Po tym czasie odciskamy
dokładnie sok który powstał.
Na grubej tarce ścieramy obraną marchewkę i obraną cebulę
oraz ser feta. W misce rozrabiamy jajka z mąką, bułką tartą, dodajemy warzywa,
koperek, miętę, solimy i dodajemy pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Na mocno
rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki po obydwu stronach. Gotowe placuszki
dobrze jest odsączyć z tłuszczu układając po usmażeniu na ręczniku papierowym. Najlepiej
smakują z tzaziki.
Składniki na sos:
- 2 nieduże ogórki
- 1-2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
- duży jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego)
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy
i odstawiamy na 5-10 minut, następnie odciskamy sok i dokładamy starty czosnek,
jogurt, oliwę wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, odstawiamy do lodówki by
całość schłodzić.
Smacznego!!
Czesc. Urodzaj w tym roku na cukinie . Pelno jej w ogrodach znajomych i rodziny , a ja nie znosze smaku tego warzywa :( Masz moze jakis przepis zeby oszukac sama siebie ? ;) Pozdrawiam cieplo.
OdpowiedzUsuńJa zamiast dyni w sezonie urodzaju cukinii piekę takie ciasto http://godnezycie.blogspot.com/2014/11/korzenne-ciasto-z-dynia.html
UsuńWprawdzie bardzo rzadko placki smażone się pojawiają, ale jak odmówić sobie,gdy w sezonie cukinia wpada w łapki. Jajka zastąpiłam kaszą jaglaną.Ugotowana i zimna,świetnie skleja. Dodałam koperek i drobno pokrojony szpinak. Wersji tworzyć można sporo :)
OdpowiedzUsuńOprócz placków,jeszcze wskoczyła cukinia do słoiczków na zimę.
W sezonie,jeszcze kotlety z kalafiora robię,jak mielone .Z kasza jaglaną i koniecznie z pieprzem ziołowym.