poniedziałek, 25 marca 2013

Tani jadłospis obiadowy na tydzień



Jak co tydzień wstawiam nasz jadłospis z poprzedniego tygodnia. Mam nadzieję, że Was tym nie zanudzam. Może ktoś znajdzie malutką inspirację w tym moim jadłospisie, może komuś będzie łatwiej zaplanować swój własny.  




Jadłospis tygodniowy


Poniedziałek 

Kapuśniak z białej kapusty
Zapiekanka z ryżu i jabłek

Wtorek 

Krupnik
Ziemniaki, schabowy i bigos (wcześniej przygotowany i zamrożony)

Środa

Krupnik
Kasza, sos pieczarkowy i surówka z białej kapusty

Czwartek 

Ogórkowa 
Fasola po bretońsku (bez mięsna)

Piątek 

Ogórkowa
Ziemniaki, jajo sadzone i buraki zasmażane

Sobota

Pomidorowa
Pizza domowa
Ciasto drożdżowe z porzeczkami

Niedziela

Pomidorowa
Pampuchy z sosem truskawkowym
Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Koszt obiadów z całego tygodnie to około 70 zł*, nie uwzględniając bigosu (bo miałam go w zamrażarce) oraz ciast, bo bez nich można się obejść. Doliczyłam kwotę za buraki i jabłka, ale ja na nie nie wydałam pieniędzy, ponieważ miałam w spiżarce w słoikach jabłka i buraki (wtedy zakupione w cenie 0,80 zł/kg, oraz buraki zakupione za 0,40 gr/kg). Więc mnie kwota za tygodniowe obiady wyszła jeszcze niższa.  Myślę, że po doliczeniu kosztu składników na ciasto, oraz w miejsce bigosu doliczyć np. gotowaną marchewkę to kwota za cały tydzień wyszła by w okolicy 100 zł. W tym momencie widać jak wiele oszczędza się na domowych daniach. Za 100 zł  w restauracji nasza pięcioosobowa rodzina zbytnio by się nie najadła.  


*zupy bardzo rzadko gotuję z t.z wkładką mięsną, nie jestem w stanie doliczyć kosztu łyżki oleju/smalcu, ceny soli użytej i przypraw.



7 komentarzy:

  1. sądzę że to kiepska forma oszczędności ponieważ np. u mnie w mieście jest lokal który serwuje danie dnia zupa plus drugie za 8,5 codziennie naprawde dało by radę zrobić to taniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to sprawdza się u singla, ale w 5 osobowej rodzinie, gdzie wszyscy ładnie wszystko zjadają, naprawdę opłaca się gotować w domu

      Usuń
  2. Jeśli liczyć jeszcze potrafię to jeden obiad dla mojej rodziny wyszedł by 42,5, a na cały tydzień 297,5 zł. Miesiąc takich obiadków to ponad 1000 zł, a ja miesięcznie na pięć osób (obiady, śniadania i kolacje) wydaję około 700 zł. Więc gdzie tutaj jest oszczędność?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko fajnie dopóki nie miaszka sie z tesciami i nastoletnim bratem meza( ktory by the way) jest wiecznie na diecie. Kazdy lubi cos innego. Tesciu jest strasznie krytyczny i wiecznie nie zadowolony, brat nie je miesa a maz warzyw. Jakies sugestie co do TANIEGO I PROSTEGO MENU?

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki, właśnie szukam inspiracji obiadowej, bo w końcu chciałabym PLANOWAĆ obiady dla naszej 6-osobowej rodzinki (małe dzieciaki wybrzydzają, a nastolatka na nieustannej diecie!)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam czy można prosić o sprawdzony przepis na zapiekankę z ryżu i jabłka.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"