piątek, 20 grudnia 2013

Domowa wędlina drobiowa


Zbierałam się do zrobienia tej wędliny od kilku miesięcy. Przepis sobie leżał i czekał, na moje zainteresowanie i w końcu nadszedł ten czas. W środę zrobiłam tą wędlinkę. Przepis znalazłam w necie odrobinkę zmieniłam proporcje i mam delikatną wędlinkę. Córcia szczęśliwa, uwielbia takie wędlinki i pasztet. Pasztet też już upiekłam, więc uznała, że teraz mogą być święta. :) 




Potrzebne nam będzie:
  • około 1,5 kg (waga po oczyszczeniu z kości i ścięgien) kurczaka/indyka - piersi, udka (najlepiej 1/2 ilości mięsa to filety z piersi)
  • 15 g soli peklującej 
  • 8 g soli kuchennej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 100 ml. lodowatej wody
  • szczypta cukru
  • osłonka poliamidowa (ja miałam 73 mm), można zakupić przez internet lub w marketach budowlanych na stoiskach ogrodniczych, gdzie są akcesoria do produkcji win
Filety drobiowe kroimy w kostkę około 3x3 cm, resztę mięsa mielimy przez maszynkę (sitko średnie), ja zmieliłam również skórki. Mieszamy sól peklującą z kuchenną, 3/4 części soli mieszamy dokładnie z pokrojonymi filetami, resztę z mięsem mielonym i dokładamy do niego wszystkie przyprawy. Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 3 godziny. Następnie do mielonego mięsa dolewamy lodowatą wodę i wyrabiamy tak długo, aż woda się wchłonie w masę. Potem dokładamy filety i wszystko dokładnie mieszamy. Napełniamy ciasno osłonki (nie polecam dużych kiełbasek, trudniej je ciasno napełnić)i ściśle wiążemy. Podgrzewamy wodę do temperatury 90 stopni i wkładamy wędlinę, po 10 minutach obniżamy temperaturę do 75 stopni i taką podtrzymujemy przez kolejne 50 minut, po tym czasie wyjmujemy wędlinę z garnka i odstawiamy do wystygnięcie. Kroimy dopiero jak jest schłodzona w lodówce. 

9 komentarzy:

  1. Upiekłam Twój pasztet w foremkach. Jak długo zachowuje on świeżość? Chcę go przechować do świąt, lepeij go moze zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przemawia do mnie chyba za trudne albo nie czas aby ja zrobić może kiedyś, ale dzisiaj upiekłam boczek wyszedł super!!! naprawde w całym mieszkaniu zapach czosnku szkoda, że tylko spróbowalam musze zamrozić na święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zbierałam się do jej zrobienia kilka miesięcy, ale przyznam, że będę robić częściej. Córka uwielbia wędliny drobiowe, a te ze sklepu nie chętnie jej kupowałam. Teraz będzie miała je częściej, bo zrobię sama.

      Usuń
    2. A czy można na parze w thermomixie zrobić? W sensie nie w wodzie parzyć tylko parować

      Usuń
    3. Nie mam doświadczenia z termomixem, na pewno można zwyczajnie włożyć do szerokich słoików.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Czyli pasztet i tą wędlinę można spokojnie mrozić? Po wyjęciu z zamrażalnika jak odmarznie są gotowe do jedzenia czy trzeba z nimi coś robić?

      Usuń
  4. muszę przyznać że wygląda bardzo apetycznie mniam dzięki za przepis !!

    OdpowiedzUsuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"