Mleko owsiane
Nadszedł czas na inne niż ryżowe mleko, zabrałam się za
mleko owsiane. Lubimy owies, więc czemu
nie. Dziś zrobiłam inną wersję niż robiłam wcześniej, uważam, że jest super.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 4 szklanki wody
- sól, cukier
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
Rano zalałam szklankę płatków dwiema szklankami
przegotowanej wody. Wieczorem zalałam
płatki kolejnymi dwiema szklankami wody, ale tym razem wrzątkiem. Odstawiłam na
godzinkę i zmieliłam całość blenderem. Następnie przecedziłam przez jedno sito,
a następnie przez bardzo drobne. Doprawiłam do smaku sola i cukrem, nie
dokładam waniliowego, bo nie bardzo lubię w mleku roślinnym, w daniach tak, ale
nie w mleku. Resztki po przecedzaniu są fajne, jako przekąska, do zagęszczenia
potrawy, można dodać do pasztetów, kotletów itd. Koszt takiego mleka jest
naprawdę stosunkowo niski do kupnego. Z tej porcji wyszło mi około 700 ml mleka
owsianego. Można je przechowywać w lodówce około 48 godzin.
Ja z wiórek kokosowych robię podobnie mleko kokosowe. Zawsze to taniej niż w sklepie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdo 24.02. promocja -20% na płatki owsiane w Biedronce. Biorę 18x500g. Pani w kolejce prz kasie do mnie:
OdpowiedzUsuń- co Pan kury hoduje?
;)
Dzięki Kochana :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję owsiane i ryżowe mleczko,bo proste przepisy a takie lubię najbardziej :)
Marta Romawa, podzielisz się przepisem na mleko kokosowe ?
Zdzisław a co, kur hodować nie możesz? Zaintrygowałeś panią :):)
Dzięki za info. :)