Propozycje obiadowe z 1979 roku. Może warto wrócić do tego,
co gotowano w XX wieku, wtedy używano mniej gotowych przypraw, dań. Większość
potraw robiono od podstaw w domu. Chcę Wam pokazać jak układano jadłospisy, kierując
się wytycznymi dla ówczesnego statystycznego obywatela.
I.
Pyzy z mięsem, surówka z kapusty czerwonej,
kompot
II. Zupa pomidorowa z mięsem i kluskami, budyń z
sokiem
III. Grochówka z wędzonką i ziemniakami, naleśniki z
jabłkami
IV. Żurek z ziemniakami, kotleciki z jajek, ziemniaki z koperkiem, surówka
z marchwi, chrzanu i jabłek
V. Ryba smażona, ziemniaki z koperkiem, surówka z
białej kapusty i marchwi, kompot
VI. Zupa z porów, wątróbka smażona, ziemniaki,
marynowana papryka, napój z mrożonych owoców
VII. Rosół z kluskami, szynka pieczona, ziemniaki,
sos pieczeniowy, ogórek kiszony, truskawki (mrożone) ze śmietaną
VIII. Barszcz czerwony z grubą fasolą „Jaś”, jajka
sadzone, ziemniaki z koperkiem, szpinak, kompot
IX. Klopsiki rybne w sosie, ziemniaki, surówka z
marchwi, woda z sokiem
X. Zupa krem z zielonego groszku, leniwe, sałatka z
mrożonych owoców
XI. Naleśniki z nadzieniem pasztetowym (pasztetówka
wymieszana z podduszoną cebulą i doprawiona pieprzem), surówka z kapusty
kiszonej, napój z mrożonych owoców
XII. Risotto z kiełbasą i zielonym groszkiem, surówka
z kapusty lub gotowane warzywa
XIII. Krupnik z ziemniakami, knedle z mrożonymi
śliwkami, kompot
XIV. Kotlety z ryby, marchewka z groszkiem,
ziemniaki, zapiekane jabłka
Jak dla mnie wiele propozycji jest godnych przejęcia do
własnego jadłospisu, nie są to dania drogie ani zbyt pracochłonne. Myślę, że
warto je przejąć i wybrać odpowiednie dla swojej rodziny. Jest tu w sumie
gotowy jadłospis na dwa tygodnie.
Mam taką książkę starą z przepisami na dania i inne porady dotyczące prowadzenia gospodarstwa domowego.Chociaż książka nie ma okładek jest wartościową lekturą.A co do jadłospisu jest prosty z składników tanich i dostępnych.Staram się gotować codziennie od podstaw,nie korzystając z gotowców daje mi to pewność co do jakości dań.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJestem zdecydowanie na TAK! Tanio, prosto i zapewne smacznie :)
OdpowiedzUsuńDania jak z Kuchni Polskiej (kiedyś miałam i stale używałam!). Nie mam nic przeciwko takim daniom, często do nich wracam, bo mój mężczyzna lubi sobie tak konkretnie pojeść, a i przy okazji ja też coś skubnę ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie dopasowany rysunek szklanki i dzbanka do jadłospisu .Czysty PRL.
OdpowiedzUsuńZaglądam do Pani bloga od prawie 3 lat, porady jakie Pani podaje są wartościowe, wiele wykorzystałam już w swojej kuchni i nie tylko. Bardzo dziękuję, że Pani tutaj jest..
OdpowiedzUsuńCo do jadłospisu jest on jak najbardziej na czasie, chętnie skorzystam. Jest prosto, zdrowo, smacznie. Staram się przygotowywać posiłki od "zera", dzięki temu mam świadomość tego co jest w środku
Pozdrawiam