Był przepis na bułki to teraz hamburgery. Ja robię bardzo proste
kotlety do hamburgerów. Używam tylko kilku składników. Do tego bułka, pomidor,
kiszony ogórek, liście sałaty lub szpinaku, majonez, keczup, cebulka pokrojona
w cienkie krążki.
Składniki:
- mięso mielone (przyjmuje się 150-200 g na jeden kotlet) dowolne, zależnie od preferencji, zdrowia i zasobów finansowych
- czosnek 3 ząbki
- 2 łyżki musztardy
- jedno całe jajko
- sól, pieprz do smaku
Czosnek obieram i ścieram na drobnej tarce, można oczywiście
przecisnąć przez praskę. Mieszam
wszystkie składniki dokładnie i odstawiam mięso ma godzinkę do lodówki.
Następnie formuję płaskie, okrągłe kotlety, ja smażę na patelni zwyczajnie,
można oczywiście na patelni grillowej, na grillu w piecyku, wszystko zależy,
jakie lubimy.
Układamy w bułkach kotlet, warzywa, majonez/keczu lub inny
ulubiony sos. Koniec, mamy domowe, zdrowe hamburgery, które dzieci mogą zjeść
bez wyrzutów naszego sumienia. Ja używam bułeczki z tego przepisu. Smacznego!
Narobiłaś mi takiej ochoty w sumie na bułeczki,że hamburgery są w planie. Apetycznie wyglądają bułeczki z wkładką :)
OdpowiedzUsuńDla nie jedzących mięsa, czy nie przepadających za mięskiem można zrobić ciecierzycy ( i nie tylko) wyszły mi przepyszne.
Przepis wygląda na prosty i łatwy.