sobota, 19 stycznia 2019

Jadłospis z śladowa ilością mięsa





Uczymy się na nowo tworzyć nasze jadłospisy, dobierać dania prawie bezmięsne, uwzględniając w nich brak pszenicy i przetworów mlecznych. Przyznam, że jest dużo trudniej, wymaga na razie od nas to więcej wysiłku, na pewno popełniamy sporo błędów, ale jak to się mówi – nie popełnia błędów tylko ten, co nic nie robi. A oto jeden z naszych jadłospisów.



Poniedziałek
Krupnik z dużą ilością włoszczyzny
Zapiekanka z , warzyw i indyka o orientalnym smaku

Wtorek
Krupnik
Potrawka z soczewicy z ryżem

Środa
Zupa cebulowa krem
Kotlety z ciecierzycy, ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty

Czwartek
Fasolka po bretońsku bez mięsa

Piątek
Kapuśniak z kiszonej kapusty zasypany kasza jęczmienna
Smażone płaty śledziowe, ryż, pieczone buraki

Sobota
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Domowa pizza

Niedziela
Rozgrzewający „rosół” z kasza jaglaną
Pierogi gryczane z soczewicą czerwoną

Na śniadania jadamy głównie owsiankę, gofry, jajecznice, tosty, ryż z jabłkami lub owocami suszonymi, jaglankę na słodko lub na ostro. Niestety jeszcze na drugie śniadania jadamy głównie kanapki, ale chcemy to zmienić i szykować do pracy/szkoły (największa trudność to ta szkoła) sałatki i owoce.  Kanapki jadamy z pastami rybną, fasolowe różne, indyk pieczony, jajko na twardo ugotowane i szczypiorek, dodatki to kiszone domowe ogórki, papryka konserwowa domowa, oliwki itp. 

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny jadlospis,duzo roslin straczkowych,ktore dobrze zastepuja mieso,ale zapewne tez wiecej czasu trzeba poswiecic na przygotowanie z nich potraw.Tak jak fasolke po bretonsku robie cieciezyce,bo u mnie fasola nie podchodzi dzieciom.Czy moge prosic przepis na potrawke z soczewicy :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze naprawdę zabrać się za uzupełnianie przepisów, ostatnio sporo nowych dań pojawiło się w naszym jadłospisie, że szkoda je zachować tylko dla siebie. :) Soczewica gotuje się szybko, gorzej z fasola i ciecierzyca. Zwłaszcza, że ostatnio wyczytałam, że nie powinno się ich gotować w szybkowarze, więc powróciłam do tradycyjnego gotowania.

      Usuń
  2. Cieciezyce i fasole mocze z odrobina sody i gotuje sie duzo szybciej potem.Dlaczego nie mozna w szybkowarze? Teraz mam zepsuty,ale dosc czesto gotowalam wczesniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio na wykładzie o zdrowym żywieniu mówiono, że dodanie sody do strączkowych powoduje zmniejszenie ich wartości odżywczych.Nie sprawdzałam, ale również nigdy nie używałam, więc powtarzam tylko zasłyszane opowieści specjalistki od żywienia roślinnego. A szybkowarze poszukam gdzie czytałam i podam dokładnie o co chodzi oraz źródło.

      Usuń
  3. O widzisz a ja czytalam i slyszalam,ze dodadnie sody powoduje ,ze tak nie wzdymaja 🤔Tylko nie pamietam czy to polska czy grecka wersja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na temat szkodliwości gotowania w szybkowarze strączkowych czytałam w książce "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą"
      Kropka Bożena. Tam też dokładnie jest podane jak gotować je.

      Usuń
    2. A mogłabyś to rozszerzyć o co dokldokła chodzi?

      Usuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"