Uczymy się na nowo tworzyć nasze jadłospisy, dobierać dania prawie
bezmięsne, uwzględniając w nich brak pszenicy i przetworów mlecznych. Przyznam,
że jest dużo trudniej, wymaga na razie od nas to więcej wysiłku, na pewno popełniamy
sporo błędów, ale jak to się mówi – nie popełnia błędów tylko ten, co nic nie
robi. A oto jeden z naszych jadłospisów.
Poniedziałek
Krupnik z dużą ilością włoszczyzny
Zapiekanka z , warzyw i indyka o orientalnym smaku
Wtorek
Krupnik
Potrawka z soczewicy z ryżem
Środa
Zupa cebulowa krem
Kotlety z ciecierzycy, ziemniaki puree, surówka z kiszonej
kapusty
Czwartek
Fasolka po bretońsku bez mięsa
Piątek
Kapuśniak z kiszonej kapusty zasypany kasza jęczmienna
Smażone płaty śledziowe, ryż, pieczone buraki
Sobota
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Domowa pizza
Niedziela
Rozgrzewający „rosół” z kasza jaglaną
Pierogi gryczane z soczewicą czerwoną
Na śniadania jadamy głównie owsiankę, gofry, jajecznice, tosty, ryż z jabłkami lub owocami suszonymi, jaglankę na słodko lub na ostro. Niestety jeszcze na drugie śniadania jadamy głównie kanapki, ale chcemy to zmienić i szykować do pracy/szkoły (największa trudność to ta szkoła) sałatki i owoce. Kanapki jadamy z pastami rybną, fasolowe różne, indyk pieczony, jajko na twardo ugotowane i szczypiorek, dodatki to kiszone domowe ogórki, papryka konserwowa domowa, oliwki itp.
Bardzo fajny jadlospis,duzo roslin straczkowych,ktore dobrze zastepuja mieso,ale zapewne tez wiecej czasu trzeba poswiecic na przygotowanie z nich potraw.Tak jak fasolke po bretonsku robie cieciezyce,bo u mnie fasola nie podchodzi dzieciom.Czy moge prosic przepis na potrawke z soczewicy :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMusze naprawdę zabrać się za uzupełnianie przepisów, ostatnio sporo nowych dań pojawiło się w naszym jadłospisie, że szkoda je zachować tylko dla siebie. :) Soczewica gotuje się szybko, gorzej z fasola i ciecierzyca. Zwłaszcza, że ostatnio wyczytałam, że nie powinno się ich gotować w szybkowarze, więc powróciłam do tradycyjnego gotowania.
UsuńCieciezyce i fasole mocze z odrobina sody i gotuje sie duzo szybciej potem.Dlaczego nie mozna w szybkowarze? Teraz mam zepsuty,ale dosc czesto gotowalam wczesniej.
OdpowiedzUsuńOstatnio na wykładzie o zdrowym żywieniu mówiono, że dodanie sody do strączkowych powoduje zmniejszenie ich wartości odżywczych.Nie sprawdzałam, ale również nigdy nie używałam, więc powtarzam tylko zasłyszane opowieści specjalistki od żywienia roślinnego. A szybkowarze poszukam gdzie czytałam i podam dokładnie o co chodzi oraz źródło.
UsuńO widzisz a ja czytalam i slyszalam,ze dodadnie sody powoduje ,ze tak nie wzdymaja 🤔Tylko nie pamietam czy to polska czy grecka wersja
OdpowiedzUsuńNa temat szkodliwości gotowania w szybkowarze strączkowych czytałam w książce "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą"
UsuńKropka Bożena. Tam też dokładnie jest podane jak gotować je.
A mogłabyś to rozszerzyć o co dokldokła chodzi?
Usuń