W weekend lubi czasem sobie po dogadzać, mąż z synem pracowali,
więc ja z córką zabrałyśmy się za wypieki, uwielbiam jak wracają do domu i od
drzwi „płyną” do kuchni za zapachem, a potem ich wyraz twarzy, gdy dostrzega
smakołyki. Upiekłyśmy te smakołyki w przeciągu 4 godzin w między czasie gotując
zupę i robiąc domowe porządki, pranie i prasowanie.
Na stole znalazły się ciastka bez pszenicy oraz mleka oparte
tylko na mąkach nie zawierających glutenu.
Owszem użyłam masła i jajek, ale to
akurat nasza rodzina akceptuje.
Upiekłyśmy ciastka owsiane bez maki z jabłkami, ciastka kokosowe bez mąki z wiórkami, masłem i cukrem, ciastka z amarantusem z mąka
ryżową, ciasto dyniowe również z mąką ryżową.
Wieczorem na kolację była
oczywiście pizza domowa dwa placki orkiszowe oraz dwa na mieszance mąk bezglutenowych
z serem kokosowym. Jeszcze w poniedziałek mieliśmy słodkie przekąski.
Ja naprawdę uwielbiam piec, gotować i patrzeć na zadowoloną rodzinę, a przy okazji usłyszeć komplement. :-)
Przepis na ciastka owsiane bez maki:
- 2 jabłka obrane i starte na tartce warzywnej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut by płatki spęczniały, następnie układamy łyżką ciastka na blasze wyłożonej panierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyglądają pysznie...napewno wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńDogadzasz rodzince,oj dogadzasz. :)
OdpowiedzUsuń