Sezon zimowy w pełni, organizmy nasze potrzebują energii,
ale nie musi to być koniecznie mięso. Wpadłam, więc na pomysł placków
ziemniaczanych, ale trochę inaczej zrobionych. Placki ziemniaczane z kiszoną
kapustą. Mam własną kiszoną kapustę bez konserwantów, więc czemu nie.
Składniki na porcje dla 4-5 osób
10 średnich ziemniaków
300 g kapusty kiszonej
2 średnie cebule
4 jajka
14 łyżek czubatych płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli
Tłuszcz do smażenia (ja smażę na smalcu)
Dowolny sos do polania – czosnkowy, pomidorowy lub keczup,
pieczarkowy (ja wybrałam czosnkowy na jogurcie i keczup)
Obieramy i ścieramy ziemniaki oraz cebulę, kapustę odciskamy
i drobno siekamy, mieszamy wszystkie składniki razem, (jeśli mamy melakser
najlepiej to zrobić za jego pomocą, ale kapustę wrzucamy na końcu i mieszamy ręcznie
(chyba, że chcemy ukryć nitki kapusty w placach to mielimy wszystko)). Smażymy
placki z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło polewając wybranym
sosem na talerzu. Całej rodzinie bardzo smakowała nowa wersja placków
ziemniaczanych. Na pewno jest to zdrowe i pożywne danie. Można również zapiec
całość w foremce w piecyku przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni,
podawać krojąc na kawałki i polewać sosem. Będzie to na pewno bardziej
dietetyczna wersja. Jeśli chcemy by zapiekane w piecyku danie wyszło bardziej delikatne,
możemy ubić pianę z białek z solą i wymieszać z masą, następnie zapiec. Naprawdę
szczerze polecam, tanie, sycące danie na zimową kolację lub obiad.
Fantastyczny pomysł! Dziękuję za ten wpis :-) Przygotuję takie placki swojej rodzinie.
OdpowiedzUsuń