Ostatnio przeglądając stare książki kulinarne trafiłam na
ciekawy przepis. Jest to omlet z płatkami owsianymi oraz dowolnym dodatkiem,
możemy go zrobić na słono lub słodko, dzieci robią sobie same obydwie wersje. Omlet
jest naprawdę sycący w przepisie zalecano do niego pieczywo lub warzywa
gotowane. Mąż jada chętnie rano przed wyjściem do pracy wersję na słono z
pieczywem posmarowanym masłem, twierdzi, że dzięki temu przez kilka godzin jest
najedzony i pełen energii. Może warto spróbować, ja osobiście polecam. Mój
najstarszy syn nie jada płatków owsianych, jako danie tylko w ciastkach,
plackach itp. W omlecie zjada ze smakiem do ostatniego okruszka.
3 łyżki płatków owsianych (można zamienić na dowolne płatki –
gryczane, jęczmienne)
¼ szklanki wody
2 jajka
Tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu w wersji słonej, masła
klarowanego w wersji słodkiej)
Pieprz sól do wersji na słono
Cynamon do słodkiej wersji
Dowolny dodatek np. łyżka posiekanego szczypiorku, ½ średniej
cebuli posiekanej, wędlina, pieczarki itp. w wersji słonej. Do wersji na słodko
dzieci dodają tarte jabłko i cynamon, rodzynki.
Zalewamy płatki gorącą wodą i odstawiamy na chwilę, jeśli
chcemy zjeść omlet na śniadanie, a rano mamy mało czasu, najlepiej zalać płatki
wieczorem. Następnie do płatków wbijamy jajka, dokładamy dodatki i
przyprawiamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym
tłuszczu po obydwu stronach. Dzieci
wersję na słodko polewają miodem, zaś słoną keczupem.
Omlet stał się u nas hitem, jest szybkim, sycącym i
niedrogim daniem. Może być daniem śniadaniowym, ale również sprawdzi się, jako
ciepła kolacja. Polecam!
Tak, to szybka, pyszna i zdrowa przegryzka. Przerabialam ja juz w dziecinstwie.
OdpowiedzUsuńPrawie codziennie jem takiego omleta na słodko. I tak od kwietnia tego roku. Uwielbiam 😄
OdpowiedzUsuń