czwartek, 29 grudnia 2022

Budyń z kalafjorów

 


Obiecałam więc wstawiam przepisy o które mnie proszono z kuchni z początków XX wieku, oto jeden z nich.




Budyń z kalafjorów

Dwie lub trzy róże z kalafiorów podzielić na drobne cząstki i ugotować w słonej wodzie, uważając, by się nie rozleciały. Łyżkę masła zasmażyć na biało z dwiema łyżkami mąki, rozprowadzić pół litrem mleka;  gdy przestygnie wbić po jednemu cztery żółtka, wsypać dwie lub trzy łyżki tartego parmezanu, garść siekanego kopru i zielonej pietruszki, wymieszać lekko z kalafiorami i z pianą z pozostałych białek, w wyłożywszy do formy blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą gotować na parze przez godzinę. Podać z masłem zrumieniononem z bułeczką lub sosem pieczarkowym albo chrzanowym.

Jak dla mnie ciekawy przepis, ja bym wstawiła do gotowania w piecyku na parze, muszę w sezonie letnim spróbować tego dania. Może będzie ciekawą i do tego nową/starą pozycją w jadłospisie.


1 komentarz:

  1. Dzięki za nowy przepis. Domyślam się, że chodzi o dwie lub trzy sztuki kalafiorów. Też wypróbuję w sezonie albo i wcześniej, jak dopadną mnie nudy kulinarne. Jeszcze raz dziękuję za to,że dla nas piszesz.
    Szczęśliwego Nowego Roku 2023 dla całej rodziny.

    OdpowiedzUsuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"