Kolejne nasze wariacje jadłospisowe, staramy się jeść w miarę
różnorodnie, na tyle na ile o tej prze roku można. Jadamy używając produktów
sezonowych dostępnych o tej porze roku. W związku z oszczędnościami staram się
by wydać jak najmniej, ale byśmy jadali nadal zdrowo. Nasze dania są
bezglutenowe i bez mięsa wieprzowego. Jest to jadłospis na 10 -11 dni, w sumie wiele
osób jak zdążyłam się zorientować układa taki właśnie jadłospis raz w miesiącu
i powiela, w następnym układa inny i ponownie co 10 dni powiela, dzięki temu
nie wypada nam zawsze w jeden dzień np. w poniedziałek kotlet z ryby. Wiele
placówek tak robi – przedszkola, szkoły, szpitale.
- Zupa pomidorowa z makaronem. Kurczak pieczony, ryż z przyprawami, surówka z czerwonej kapusty z jogurtem
- Zupa pomidorowa z ryżem. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym, buraczki zasmażane
- Zupa krem brokułowa z jajkiem gotowanym. Pulpety z indyka w sosie, kasza gryczana, ogórek kiszony
- Zupa krem brokułowa z gotowanym jajkiem. Pierogi z kapusta i pieczarkami polane masłem
- Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażokami polanymi douszną cebulką. Kotlety z morszczuka, ziemniaki, glazurowana marchewka
- Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami. Domowa pizza z kurczakiem
- Rosół z makaronem. Pierogi ze szpinakiem i fetą
- Ogórkowa z ziemniakami. Mieszanka chińska z kurczakiem, ryż
- Ogórkowa z ziemniakami. Tarta warzywna
- Krupnik z ziemniakami. Ryba w sosie pomidorowym, ryż
- Krupnik z ziemniakami. Kluski leniwe polane masłem z cynamonem i cukrem
U nas czasem zmieniamy dni między sobą, bo mamy na co innego
chęć, cos zostało z poprzedniego dnia, albo zostaliśmy zaproszeni na obiad itd.
Dziękuję bardzo za kolejny jadłospis, każdy znajdzie w nim coś dobrego dla siebie.
OdpowiedzUsuń