Dziś coś słodkiego – ciasto z mąki kukurydzianej o smaku
cytrynowym. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, piecze je mój trzynastoletni
syn bez problemu. Piekł w poniedziałek na przyjście kolegi, zjedli w godzinę
wszystko.
Na zdjęciu ciasto bez dodatków upieczone przez syna
Składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g oleju
- 4 jajka
- 200 g cukru
- ½ łyżeczki sody
- sok z ½ cytryny
- cukier puder do posypania (opcja dla lubiących słodkości, dla mnie ciasto jest dość słodkie)
- w wersji luksusowej - dżem do przełożenia i polewa czekoladowa
Całe jajka ucieramy z cukrem tak by rozetrzeć cukier.
Dodajemy sok z cytryny ucieramy chwilkę, następnie dodajemy wszystkie pozostałe
składniki. Wlewamy do keksówki (ja mam takie najmniejsze, więc wychodzą dwie
niskie) wyłożonej papierem lub dobre nasmarowanej tłuszczem (ciasto do blaszek
nieprzywierających odrobinę przywiera, polecam delikatnie posmarować takie
blaszki olejem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta posypujemy
cukrem pudrem, w wersji luksusowej przecinamy ciasto wzdłuż na pół lub dwie
części, smarujemy dżemem i polewamy czekoladą (może być gorzka, rozpuszczona
czekolada), dla dodatkowego efektu można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!!
Ciasto pyszne ( wilgotne, syte a niezapychające) i łatwe- 13- letnia córka sama upiekła, wszyscy się o nie bili ;)
OdpowiedzUsuńCiasto u nas nadal jest wersją awaryjną lub jeśli mamy na coś chęć. Wypieka je tylko 15 letni syn. :)
Usuń