Metodą prób i błędów dochodziłam do przepisu na pizzę
bezpszenną. Najpierw korzystałam z przepisów zamieszczonych w Internecie, a
następnie zaczęłam je modyfikować do możliwości mojej kieszeni, gustów
kulinarnych oraz alergii naszych. Udało
mi się nareszcie stworzyć przepis, którym mogę z czystym sumieniem się podzielić.
Wcześniej podawałam przepis oparty na gotowej mieszance mąki, ale niestety jest
ona stosunkowo droga w porównaniu do tej, która robię sama.
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 4 łyżki oleju/oliwy
- 250 ml wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Drożdże mieszam z wodą, cukrem i łyżką mąki ryżowej.
Odstawiam na 15-20 minut by drożdże zaczęły pracować (taka pianka się robi na wierzchu).
Następnie mieszam wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na około 10
minut, po tym czasie wykładam blachę papierem do pieczenia i rozwałkowuję
bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem ciasto. Smaruję sosem pomidorowym pizzę i układam
dowolne składniki, posypuję całość serem i piekę w piecyku 15 minut w
temperaturze 200 stopni.
Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy, oregano, bazylia,
ostra papryka, odrobina oliwy (ilość składników zależy od ilości sosu, ja robię
dużo, bo piekę trzy blachy pizzy)
Składniki na wierzch pizzy: salami/ przesmażone piersi
kurczaka pokrojone w drobną kostkę wymieszane z przyprawą np. kebab, brokuły,
tuńczyk, pieczarki, kukurydza, pomidor, oliwki papryka, bekon, szynka, kabanosy
(wszystko zależy od nas, co położymy na wierzch pizzy).
Sera żółtego zawsze używam typu mozzarella.
Do polania gotowej pizzy można użyć sosu pomidorowego, którego używamy do posmarowania pizzy, ale można też wykonać sos czosnkowy z
majonezu, jogurtu, czosnku i ziół prowansalskich lub oregano.
Dziękuję za przepis, pizza ze zdjęcia wygląda niesamowicie zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuń