Przygotowania do świąt pełną parą. Kiełbasa uwędzona,
pierwszy raz wędził sam nasz piętnastoletni syn, ja doprawiłam mięso, mąż
napchał flaki, a potem po wędzeniu ja parzyłam. Kiełbasa pełna aromatu i mięsa, bez sztucznych
dodatków, taka jak być powinna kiełbasa, pachnąca domowa. Trudno teraz kupić
takie wędliny bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, a jeśli to cena podcina
natychmiast. Nasza kosztowała około 10 zł za kg, mięso kupujemy w ubojni, a
resztę wykonujemy sami. Biała kiełbasa, szynka, pasztet, mielonka z oliwkami
już czekają w zamrażarce. No nie będę wymyślać do wegetarian nam daleko, lubimy
zjeść mięso, wędlinę, pasztety. Domowe
wyroby nie dość, że tańsze, to jeszcze dużo zdrowsze. W weekend mąż po wędzi boczek, zrobię jeszcze sałatki
– ze śledziem i fasolą, zwykłą warzywną, śledzik w pomidorach, śledzik w oleju,
chrzan, ćwikła. Upiekę ciasto – pleśniaka, babkę marmurkową, chleb żytni i
bezglutenowy i będziemy gotowi do świętowania. A zapomniałabym w poniedziałek muszę nastawić barszcz bezglutenowy na mące ryżowej, będzie na żurek niedzielny.
Do obiadu w poniedziałek zrobię schab w
sosie musztardowym i do tego kasza jaglana, gotowane warzywa z masełkiem.
Podjemy sobie, lubi dobrze zjeść.
Czyli na święta przygotowujemy:
- Kiełbasa biała i wędzona
- Boczek wędzony
- Szynka peklowana pieczona w piecyku
- Pasztet domowy pieczony
- Mielonka z oliwkami z szynkowaru
- Pieczeń z szynki
- Sałatka ze śledziem
- Sałatka warzywna - klasyczna
- Śledzie w oleju z majerankiem
- Śledzie na ostro w pomidorach
- Ćwikła, chrzan
- Ciasta - pleśniak, babka marmurkowa
- Chleb żytni na zakwasie i bezglutenowy
- Żurek bezglutenowy z kiełbasą i jajkiem
- Schab w sosie musztardowym, kasza jaglana, warzywa gotowane z masełkiem
- Domowe wino z aronii, porzeczki
- Domowy sok wiśniowo - aroniowy
Wszystko przygotowujemy sami, nie kupujemy nic gotowego, nawet śledzie kupujemy solone tylko patroszone i sami obieramy je.
Jesssu jak u Ciebie smacznie!Ja postawię na gotowce bo zdrowie mi nie pozwala na takie wyczyny:)A co do zakwasu na chleb bezglutenowy to poproszę o przepis.Wiem jak smakuje domowa wędlina bo kiedyś tata wędził nam smakowitości jednak teraz nie mamy już na to siły.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMniam, Ty się nie zdziw, jak kiedyś Ci wpadę niespodziewanie na te wszelkie dobra. :):):) Własne wędlinki, mięska bez ulepszaczy, winko domowe :)
OdpowiedzUsuńJa jak narazie, to od buraczków zaczynam. :) Ugotowane czekają na dalszą obrókę. Do słoczków wpakuję i jak zwykle "rozdam" .
Ach, jeszcze mam składniki na pasztet od teściowej (wedlug Jej przepisu) i zapas jajek :)
I śledziki dzisiaj zrobiłam w oleju, fajna cena za matiasy była.
Wprawdzie nie szaleję, ale przygotowanie dla każdego coś innego to małe wyzwanie :)))
Witam
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten schab, mogę prosić o przepis?
Pozdrawiam
Ja tez poproszę o przepis na schab. W planach miałam karkówkę, ale chętnie coś zmienię. :)
OdpowiedzUsuń