Szybkie i tanie danie obiadowe, dla wszystkich – wegańskie i
bezglutenowe. Ryż u nas jest zjadany w różnych wariacjach smakowych. Ostatnio
najczęściej z różnymi warzywami. Robimy
go z owocami na słodko lub dokładamy do sałatek i zapiekanek. Jedno z naszych ulubionych dań to ryż z pieczami.
Składniki:
Ryż ugotowany
Mrożony groszek (nie używam z puszki, jeśli już to najwyżej
ze słoika)
Papryka konserwowa (zima nie jadamy świeżej)
Cebula
Koncentrat pomidorowy
Oregano, papryka ostra, sól do smaku
Tłuszcz do smażenia
Nie podaję proporcji, bo zależne są od ilości osób i ich
apetytu. Ja gotuję 2 szklanki ryżu, używam ½ kg pieczarek, 4 cebule, słoik
papryki i 200 g groszku mrożonego. Groszek (wrzucam na osolony wrzątek i gotuję
około 7 minut) i ryz gotuję, a następnie siekam cebulę i kroje umyte pieczarki
w plasterki. Wrzucam na rozgrzany tłuszcz cebulę lekko ja dusze i dokładam pieczarki,
smażę je tak długo, aż odparuje wilgoć. Następnie dokładam pokrojoną w kostkę
paprykę, chwilkę smażę całość i dokładam ryż, na końcu rozrabiam w ½ szklanki
wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego i wlewam do ryżu. Doprawiam do smaku i
podaję od razu gorące. Ryż gotuję sobie dzień wcześniej by nie przedłużać
przygotowania kolacji/obiadu.
Dziękuje za pomysł na dzisiejszy obiad :)))
OdpowiedzUsuńSuper, że trafiłam. :)
UsuńZupa z kapusty? Znasz? Lubisz? Przypadkiem wyszło mi ostatnio 9 litrów z jednej kapusty i stosunkowo niedrogich dodatków.
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę przepis :)
UsuńPrzepis jest inspirowany zupą cebulową modną w latach 90 jako jedzenie odchudzające. Kapusta średniej wielkości. Głąb wykroić. Kapuchę pokroić/poszatkować. Przygotować sobie duży garnek, w którym to kapustę zalać gorącą wodą. Moja potrzebowała ok 3 litrów żeby była przykryta wodą. Odstawić gar na mały gaz. Na patelni podsmażyć lekko 3-4 cebule. Wrzucić do kapusty. Pokroić w kostkę albo zetrzeć dwie marchewki, wrzucić do dużego gara.
UsuńW innym garnku trzeba wcześniej ugotować bulion drobiowy (ja gotowałam wersję oszczędną czyli dwie małe szyje z indyka, kilka małych kawałków marchewki, kawałek pietruszki, pora, selera, ząbek czosnku, pieprz). Bulion wlać do kapusty. Warzywa z bulionu co kto lubi, ja marchewkę pokroiłam, reszta psuła wrażenie estetyczne i nie została wykorzystana do zupy. Szyje wylądowały w dużym garze celem dalszego gotowania.
Jedną zieloną paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do gara. Ona nadaje takiej specyficznej goryczy. 100gram ryżu parboiled lub brązowego również do gara. Zwykły ryż odradzam - rozgotuje się. Zetrzeć do środka ząbek czosnku.
Zupa jest w tym momencie bardzo chuda, dodać oliwy z oliwek kilka łyżek - jak kto lubi. Doprawić solą, papryką słodką i chili (pieprz cayenne). Nie przestraszyć się, prawdopodobnie będzie potrzebowała sporo soli. Powinna być ostrawa. Jak wyjdzie za rzadkie - odparować, jak za gęste dolać wody.
Wersja bogatsza - albo zasmażka zamiast oliwy albo podsmażony pokrojony w kostkę boczek wędzony (ok 200-400g). Tym razem robiłam z boczkiem. Kapusta lubi podsmażony boczek.
Zupa jest sycąca wbrew pozorom. Trochę to chaotycznie napisałam... jakbyś miała pytania to pisz.
Notka, dzięki za przepis, w weekend się za nią zabieram :)
OdpowiedzUsuńNie widzę w składnikach pieczarek.
OdpowiedzUsuńPapryka konserwowa to jest to samo co marynowana? Jeśli nie to poproszę o przepis.
OdpowiedzUsuń