Jadłospis dla czteroosobowej rodziny (dzieci: 2 i 5 lat):
Poniedziałek:
Śniadanie 7: 30; owsianka z owocami mrożonymi (maliny)
Przekąska 10: 30; jabłko
Obiad I ok 12: 00: zupa pomidorowa z makaronem
Obiad II 15: 00: kotlety wieprzowe smażone na łyżce
tłuszczu,
Ziemniaki +surówka z czerwonej kapusty jabłka i cebul
Przekąska 17: 00: gruszka
Kolacja 19: 00: kanapki z szynka/serem białym i papryką
Wtorek:
Śniadanie: owsianka z miodem
Przekąska: mandarynki
Obiad: zupa pomidorowa z poprzedniego dnia
Obiad II: kasza pęcak, jajka sadzone + surówka z poprzedniego
dnia
Przekąska: domowe ciastka owsiane, szklanka mleka
Kolacja: idealne gofry z razowej mąki
Środa:
Śniadanie: owsianka z bananem i miodem
Przekąska: rodzynki, jabłko
Obiad: kapuśniak z przepisu autorki bloga-uwielbiam:))
Obiad II: piersi z kurczaka w sosie pomidorowym (pokroić,
podsmażyć na tłuszczu, zalać pomidorami z puszki, dodać zioła prowansalskie,
soli; poddusić parę minut) + ryż
Przekąska: ‘jogurt w szklance
Kolacja: kanapki z jajkiem i ketchupem
Czwartek:
Śniadanie: owsianka z wiśniami (domowe ze słoiczka,
drylowane)
Przekąska: naleśniki z dżemem, miodem albo cukrem- w
zależności jak dzieci chcą, czasem jedzą bez dodatków
Obiad: kapuśniak z poprzedniego dnia
Obiad II: risotto z warzywami, dobrze doprawione
Przekąska: naleśniki
Kolacja: makaron z serem białym
Piątek:
Śniadanie: owsianka z mrożonymi owocami
Przekąska: mandarynki
Obiad: zupa z ciecierzycą
Obiad II: placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym
Przekąska: jabłko
Kolacja: pieczone fasolki (z puszki), posypane żółtym serem
+ tost z masłem
Sobota:
Śniadanie: owsianka z miodem
Przekąska: banan
Obiad: zupa z ciecierzycą
Obiad II: ‘kurczak z blachy'
Przekąska: jabłko, rodzynki
Kolacja: paluszki chlebowe, marchewka + domowy hummus
Niedziela:
Śniadanie: owsianka z wiśniami
Przekąska: gruszka
Obiad: rosół (z udek) z makaronem
Obiad II: domowa pizza (pieczarki+kukurydza+szynka w
kostke+ser)
Przekąska: marchewka, jabłko
Kolacja: wrapy-tortille
Objaśnienie:
Przekąski w jadłospisie są przeznaczone głównie dla dzieci,
my również czasami je jadamy (np. owoce), ale o różnych porach dnia albo
wcale-zdarza się, że dojadamy obiady z poprzedniego dnia.
Jak zauważyliście jemy codziennie na śniadanie owsiankę, w
różnych odsłonach, dlatego nigdy nam się nie nudzi. Dzieci bardzo ją LUBIĄ.
Jest bardzo zdrowa i pożywna.
Często dojadamy (rodzice) na 3 dzień zupy, ( które gotuje w
ilości ok 2l na dwa dni), to, dlatego, że córka jada w szkole obiady a synek
śpi 13-15 i wypija butelkę mleka przed spaniem, więc często tylko my jemy zupę
na obiad. Dzieci za to jedzą ją na obiad II, jeśli nie zdążę ugotować drugiego
dania, różne załatwienia na mieście itp.. Skomplikowane:) ale trzeba czasami
wszystko poprzemieniać i być elastycznym.
Chcę podkreślić, że mając dwójkę małych dzieci jest bardzo
trudno 'przyoszczędzić' na jedzeniu, posiłki muszą być zdrowe i różnorodne-, bo
inaczej dzieci nie chcą jeść, niestety.
Przepisy:
‘jogurt w szklance': jogurt naturalny ok 3/4 szkl+ granola+
miód+ łyżeczka
dżemu porzeczkowego-wg uznania - dzieci uwielbiają
'kurczak z blachy':
na blaszkę wkładamy: nóżki z kurczaka ok 1kg, 2 czerwone papryki pokrojone, 2
cebule w cząstki, 3 ząbki czosnku nieobrane,
3 pomidory w cząstkę, łyżeczkę papryki, przyprawy, jakie się
chce np rozmaryn suszony albo nie, ocet balsamiczny/ sos worcester/sos bbq, i
polać troszkę oliwą+ sól, pieprz) - pieczemy w 180 stopniach, ok50-60 min +
kasza jęczmienna
wrapy-tortille pełnoziarniste z sałatą, 2 pomidory, ogórek,
1 cebula i mięso ( udka z rosołu obrane i podsmażone z przyprawami a la kebab),
ketchup, majonez
Zupa z ciecierzycą,
(http://www.zajadam.pl/przepisy-zupy/zupa-z-ciecierzyca) nie
dodaję chilli, bulion robię z kostki warzywnej domowej)
Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym (pokroić, podsmażyć na
tłuszczu, zalać pomidorami z puszki, dodać zioła prowansalskie, soli; poddusić
parę minut) + ryż
Zupa pomidorowa z
makaronem-domowa kostka rosołowa, 2 nóżki kurczęce, marchewka, łyżka śmietany,
łyz. Mąki, ok 2l wody + sól i 2 łyżeczki cukru).
Gotuje tą owsiankę na kilka dni ok 2l i codziennie ją tylko
podgrzewamy. Jeśli się pilnuje żeby stała w lodowce to do 4,5 dni nic się jej
nie powinno dziać.
Kurczak z blachy i zupa z ciecierzycą to "moje klimaty"- muszę wypróbować obydwa przepisy :)
OdpowiedzUsuńJeśli mogę małą uwagę (proszę traktować cały komentarz mimo niej jako głos POZYTYWNY) to bałabym się podawać owsiankę kilkudniową ( nawet dwu), zwłaszcza dzieciom ( bakterie rozpoczynają swoja "pracę" już w momencie studzenia potrawy, to bardzo niebezpieczne sprawa. Dlatego każe się zagotowywać dokładnie np. zupę następnego dnia).
Bardzo mi się podoba jadłospis, pozdrawiam :)
Owsiankę zagotowujemy codziennie w oddzielnym garnuszku z dodatkiem mleka,często wystarcza na 3 dni ale czasami zdarza się, że zostaje na dłużej to zjadamy :)i nigdy nie zaszkodziła nikomu. Zupy naturalnie zagotowuję na następny dzień i dania jedzone na kolejny dzień zawsze staram się podgrzewać do maksymalnej temp lub podgotowywać jeśli np jest to mięsko w sosie. Ale dziękuję za poradę i pozytywny komentarz:) pozdrawiam!
UsuńWielki pozytyw :) Podoba mi się najbardziej to, że potrawy są zdrowe i niewymyślne :) Pozdrawiam! Ania
UsuńJadłospis nr 5 u mnie wygrywa.Jest smaczny, zdrowy i co najważniejsze - uwzględnia potrzeby małych dzieci. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper jadłospis, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńPozdrawiam